Igra s pijeskom koja je očarala Europu – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Igra s pijeskom koja je očarala Europu

  3 min za čitanje   3 komentara

Ukrajina, što na sanskrtu, kažu znalci, znači “poništeno nacionalno finale“, godinama na Eurosong šalje sve, samo ne dosadne izvođače i pjesme. Neki, za koje biste u najavi i pomislili kako će biti takvi, od svoje tri eurovizijske minute naprave sto i jedno čudo nakon kojeg ostanete zuriti u televizijski ekran još neko vrijeme. Upravo takav nastup Ukrajinci su nam priredili 2011. godine, kada je u njemačkom Düsseldorfu pjevala mlada Mika Newton.

Mika – posljednja “preživjela” iz ukrajinskog nacionalnog izbora

Da je put do eurovizijske scene trnovit i nepredvidljiv najbolje zna upravo Mika Newton. Ona je na prvom nacionalnom finalu odnijela pobjedu ispred glavnih protukandidatkinja u liku favoriziranih Jamale i Zlate Ognevič, no, kako to obično i biva kada je Ukrajina u pitanju, odnekud se pojavila sumnja u regularnost Mikine pobjede. Tek koji dan kasnije nacionalni izbor je potpuno poništen i organiziran novi – sa tri sudionice – Jamalom, Zlatom i Mikom, ali su Jamala i Zlata bile toliko ogorčene da su jednostavno odustale od sudjelovanja, a Mika je, konačno, mogla početi pakirati kofere za put u Njemačku.

Dok je Mika pjevala, svi su gledali u Kseniyu

I taman kad su mnogi pomislili kako je pjesma Angel vrlo monotona i nezanimljiva, te kako će Ukrajini donijeti jedan od lošijih plasmana, došle su prve probe i – gle čuda – Ukrajinci su nas opet uspjeli osvojiti.  Umjesto koreografije, plesača i reflektora, na sceni se pojavila Mika, u društvu Kseniye Simonove, pobjednice ukrajinske verzije Supertalenta o čijoj je umjetnosti crtanja u pijesku tek nekoliko godina ranije brujala cijela Europa. I dok je Mika pjevala, Kseniya je iza nje slikala temu pjesme, a na samom kraju je na velikom LED ekranu koji je prikazivao sve što je Kseniya radila ostala u pijesku napisana poruka – Share your heart.  Unatoč ne baš najblistavijoj pjesmi, ovaj nastup se u toj mjeri dojmio publici i žiriju da je Mika, ružno pače ukrajinskog nacionalnog finala, iznenadila sve, i došla do izvanrednog četvrtog mjesta sa 159 bodova.

Upravo zbog toga, pjesma Angel zaslužuje titulu Srce Eurosonga.

ZANIMLJIVOST – Zbog tehničke složenosti i priprema za ovaj fantastičan nastup uvodni “otkucaji srca” su prije ukrajinske pjesme trajali neobično dugo – čak 30 sekundi, zbog čega su mnogi posumnjali da stvari baš i ne idu po planu kada je u pitanju priprema ukrajinskog nastupa.

 

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava3

  1. Lahor — 30. studenoga 2015. u 22:06

    pjesma je skroz ok, ali zaista se nije isticala ni po čemu. bez pijeska možda čak ne bi ni prošla u finale. no skidam kapu za nastup, vrhunski je!

  2. lac_maj — 28. studenoga 2015. u 16:18

    Osobno mi je Angel jedna od boljih pjesama koje su Ukrajinci poslali, sasvim zaslužena pobjeda ispred Zlate i Jamale

  3. from_Russia_with_Love — 28. studenoga 2015. u 13:47

    Bosanski deo redakcije se opasno raspisao … gle ih Bog te, srećni su ko mala deca kad dobiju lizalicu 🙂 čim su čuli da BIH ponovo nastupa . Razumem to potpuno , a i biće još više tekstova ovde…..neće Luna morati raditi kao u rudniku 🙂
    A možda se čak i Horvat udostoji da napiše jedan tekst ove sezone , samo nek pripazi dobro da ne izazove veće klimatske promene na Balkanu 🙂

    Elem , da ….ova ukrajinska bajka je jedini zapravo evrovizijski primer i to školski primer za učiti i primeniti , kako se iz savršeno NIČEG dobije nešto ORIGINALNO i posebno .

    Zadatk za Horvata

    idi do Ace Konstadinova tvog poznanika-prijatelja i pitaj šta imaju u glavi , koga šalju ?A kad to doznaš dođi pa nam prenesi ovde , i usput reci onako da je to iz pouzdanih izvora , s tim da nije 100 % sigurno . 🙂

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?