1969. - Madrid – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Eurosong

1969. – Madrid

Datum održavanja: 29. 4. 1969. (subota)
Mjesto održavanja: Teatro Real
Voditelj: Laurita Valenzuela
Sistem glasovanja: Svaka od 16 zemalja sudionica ima žiri od 10 članova. Svaki član daje 1 bod najdražoj pjesmi
Broj sudionika: 16
Debitanti:
Odstupili s natjecanja: Austrija
Povratnici na natjecanje:
Pobjednik: Frida Boccara – Un jour, un enfant (hrv. Jedan dan, jedno dijete) – FRANCUSKA; Lenny Kuhr – De Troubadour (hrv. Trubadur) – NIZOZEMSKA; Salomé – Vivo cantando (hrv. Živim pjevajući) – ŠPANJOLSKA; Lulu – Boom bang-a-bang – UK
Broj bodova koje je pobjednik ostvario: 18
Jezik na kojem je otpjevana pobjednička pjesma: francuski, nizozemski, španjolski, engleski

Španjolska je organizaciju Eurosonga shvatila izuzetno ozbiljno, vjerojatno ozbiljnije nego itko drugi dotad. U organizaciju su uložena 2.5 milijuna dolara (dotad se u prosjeku ulagalo oko 300 tisuća dolara), plakat za natjecanje je izradio slavni Salvador Dalí, a tijekom cijele ceremonije Španjolci su promovirali ljepote svoje zemlje napravivši tako sjajnu reklamu za svoj turizam. Bio je to uistinu veliki spektakl, no nisu svi željeli biti dio njega. Austrija nije željela nastupiti u zemlji u kojoj je na vlasti diktator (više smo puta dosad spominjali kako su brojne države smatrale da bi Španjolsku trebalo izbaciti iz natjecanja zbog Francovog režima) i nije poslala svog predstavnika u Madrid. S druge strane, Lihtenštajn je želio debitirati na ESC-u, čak su i odabrali pjesmu (Un beau matin – hrv. Lijepo jutro), no nisu bili član EBU-a te nisu smjeli pristupiti natjecanju. U Teatru Real je tako te travanjske subote izvedeno 16 pjesama.

Povijest ispisana jednom i nikad više

Ono što se onda dogodilo u Madridu jedinstven je slučaj u povijesti Eurosonga i sa sigurnošću možemo tvrditi da se takvo nešto neće više nikada ponoviti. Naime, pobijedile su čak ČETIRI (!!!) zemlje. Kako? Evo kako; na kraju glasovanja Francuska, Nizozemska, domaćin Španjolska i UK imali su po 18 bodova, a kako tada nije bilo kriterija po kojem se moglo odlučiti tko će biti najbolji od najboljih, sve četiri zemlje su dobile pobjedničke medalje. Jasno, slavljenika je na pozornici po završetku glasovanja bilo više nego su organizatori očekivali, tako da su medalje dobili samo izvođači; skladatelji su svoja priznanja navodno dobili kasnije.

https://www.youtube.com/watch?v=2lKvigUhAS8

A sada da nabrojimo slavnu četvorku: Francuskinja Frida Boccara (Un jour, un enfant), Nizozemac Lenny Kuhr (De Troubadour), Španjolka Salomé (Vivo cantando) i Škotkinja Lulu (Boom bang-a-bang). Lulu će kasnije postati velika TV zvijezda, spisateljica, model, glumica, a 1974. godine je otpjevala naslovnu pjesmu za film James Bond: The Man with the Golden Gun. Inače, to su bile četvrta pobjeda Francuske (rekord), treća Nizozemske i druga Španjolske i UK-a.

Predstavnici Jugoslavije bili su naši Ivan i 4M. Pjesma Pozdrav svijetu kraj je dočekala na 13. mjestu zajedno s Italijom.

# – redni broj nastupa, M – osvojeno mjesto, B – osvojen broj bodova

# Zemlja Izvođač Pjesma M B
1. Jugoslavija Ivan & 4M Pozdrav svijetu 13. 5
2. Luksemburg Romuald Catherine 11. 7
3. Španjolska Salomé Vivo cantando 1. 18
4. Monako Jean Jacques Maman, Maman 6. 11
5. Irska Muriel Day The Wages of Love 7. 10
6. Italija Iva Zanicchi Due grosse lacrime bianche 13. 5
7. Ujedinjeno Kraljevstvo Lulu Boom Bang-a-Bang 1. 18
8. Nizozemska Lenny Kuhr De troubadour 1. 18
9. Švedska Tommy Körberg Judy, min vän 9. 8
10. Belgija Louis Neefs Jennifer Jennings 7. 10
11. Švicarska Paola Del Medico Bonjour, Bonjour 5. 13
12. Norveška Kirsti Sparboe Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli 16. 1
13. Njemačka Siw Malmkvist Primaballerina 9. 8
14. Francuska Frida Boccara Un jour, un enfant 1. 18
15. Portugal Simone de Oliveira Desfolhada portuguesa 15. 4
16. Finska Jarkko & Laura Kuin silloin ennen 12. 6

Zanimljivosti

  • Po prvi puta u povijesti jedna je zemlja pobijedila drugu godinu za redom. Radi se o Španjolskoj koja je bila jedna od četiriju pobjednica ovog Eurosonga. Ovo je do sada ujedno i zadnja pobjeda Španjolske na ovom natjecanju.
  • Jedna od zemalja koja je htjela sudjelovati na madridskom Eurosongu je Wales. Već je bio održan i tamošnji nacionalni izbor pod nazivom Cân i Gymru, no na kraju je odlučeno da Wales ne smije nastupiti zbog toga što nije suverena država.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK